Grova faktafel kring energi i regeringsförklaringen

Det är oroande att se att landets nya regering har två mycket grova faktafel kring energi redan i regeringsförklaringen, där det ju bör vara av yttersta vikt att vara korrekt. Det är något som inte borgar väl för förhoppningen att få en faktabaserad och vetenskapsbaserad politik framöver.

Sid 9:

Herr talman
För fyra decennier sedan genomförde Sverige en unik utbyggnad av
kärnkraften, som ledde till en elektrifiering som då saknade motstycke i
världen. Fram till rätt nyligen, var Sverige självförsörjande på el alla årets
dagar, alla dygnets timmar
. Totalt sex fullt fungerande kärnkraftsreaktorer
har sedan dess lagts ner av politiska skäl.

Det måste alltså vara tiden före 1999 de menar (då första Barsebäcksreaktorn lades ner). Det är ju lätt att kolla upp. I Energimyndighetens rapport Svensk elmarknad 1998 finns följande bilder (sid 5).

Man kan se längst ner att på årsnivå (hittar tyvärr inte på timnivå) är det två år (1994 och 1996) där Sverige nettoimporterar el. Det inses lätt att om man på ett år importerar mer el än man exporterar så kan man rent logiskt sett inte vara ”självförsörjande på el alla årets dagar, alla dygnets timmar”. År 2000, första året där jag hittar timstatistik, importerade Sverige el 2110 timmar, att jämföra med kring 50-100 timmar nuförtiden.

Tittar man också på grafen ovanför tabellen (januari 1997 – december 1998) ser man att HELA hösten 1997 så importerade Sverige el. Det är inte heller ”varje dag, varje timme”.

Men det är inte enda faktafelet. På sid 18 står

Sverige mötte oljekrisen på 70-talet med en helt ny energipolitik, bröt
kopplingen mellan tillväxt och ökande utsläpp, och blev en av världens
första, nästan helt fossilfria industrinationer.

Från samma rapport från Energimyndigheten kan man se utvecklingen kring och efter oljekrisen. Då ser det ut så här.

Där ser man att det 1997 (när alla kärnkaftverk var i drift) så var det ca 250 av 600 TWh som kom från fossila energikällor. Det är ganska långt från ”fossilfritt”.

Enligt senaste översikten från Energimyndigheten ser det nu ut enligt nedan. Fortfarande väldigt långt från ”fossilfritt”. Inte bara jag har uppmärksammat detta utan även Mikael Karlsson, docent från Uppsala skriver motsvarande i DN, och kallar det ett ”faktamässigt magplask”.

Det är väldigt oroväckande att den nya regeringen kommer med så grova faktafel redan i regeringsförklaringen, något som man tycker borde faktakollas ordentligt och inte innehålla grova och uppenbara faktafel.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s